Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vučić: Nema bojazni da potpišem bilo kakvu vrstu priznanja Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da razgovori Beograda i Prištine i dalje traju, ali da nema bojazni da će potpisati bilo kakav dokument koji podrazumeva bilo kakvu vrstu priznanja Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naši razgovori i dalje traju i tako će se nastaviti do večeras i ujutru, vidjet ćemo da li ćemo moći da postignemo dogovor”, rekao je novinarima u Washingtonu.

Prema njegovim riječima, delegacija Beograda nije unaprijed imala uvid u papir od 16 tačaka u kome je, kako je naveo, jedna od tačaka međusobno priznanje. Rekao je i da taj papir ne smije da se iznosi.

“Taj papir je bio užasno težak, imao je 15 ili 16 tačaka, jedna od tačaka je i međusobno priznanje, što nije nikakva novost, to je američka politika. Ja sam rekao da mi to ne možemo da prihvatimo, a ljudi iz Trumpovog kabineta su bili fer i saslušali šta imamo da kažemo i mislim da u daljim dokumentima te odredbe više nema”, naveo je.

Kako je dodao, delegacija koju predvodi došla je u vjeri da je moguće postići dogovor, te da se i dalje tome nada.

“Da kažem ljudima u Srbiji i da nema te vrste bojazni da potpišem bilo kakav dokument koji podrazumijeva bilo kakvu vrstu priznanja Kosova”, izjavio je.

Vučić je kazao i da se na papiru među tačkama nalaze i dobre stvari koje se tiču ekonomije, infrastrukturnih projekata o povezivanju Beograda i Prištine, kao i daljeg ulaganja novca za mikro, mala i srednja preduzeća.

“Borimo se za to da Priština prihvati ‘mali Šengen’ i uz američke garancije, onda tu više ne bi smelo da više bude zastoja”, rekao je.

On je rekao da niko ne može trenutno da potvrdi da li će tokom posjete Washingtonu biti susreta na još višem nivou, odnosno da li će američki predsjednik Donald Trump prisustvovati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,