Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vrhovni sud SAD-a ukida odluku o legalizaciji abortusa

Preuzmite sliku

Nacrt mišljenja kojeg je objavio ‘Politico’ sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasao za poništavanje odluke kojom je legaliziran abortus u cijeloj zemlji.

Prvi nacrt većinskog mišljenja koji je procurio sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasao za poništavanje odluke Roe protiv Wadea kojom je legaliziran abortus u cijeloj zemlji, izvijestio je Politico.

Reuters nije odmah mogao neovisno potvrditi nacrt, prenosi Hina.

Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirati.

“Roe je grdno pogriješio od početka”, napisao je sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja koji datira 10. februara, prenosi Politico.

Odluka konačna tek kad je objavi sud

Četvorica drugih sudaca koje su imenovali republikanci – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett – glasali su s Alitom na konferenciji održanoj među sucima, dodaje se u izvještaju.

“Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promjena”, rekao je novinar Politica Josh Gerstein, koji je objavio priču, na MSNBC-u kasno u ponedjeljak.

Nakon početnog glasanja među sucima nakon usmene rasprave, jednom se dodjeljuje mišljenje većine i piše nacrt. Zatim se distribuira među sucima. Ponekad, između početnog glasanja i objave presude, raspored glasova se može promijeniti. Odluka je konačna tek kada je objavi sud.

U objavi na Twitteru, Neal Katyal, advokat koji redovno raspravlja pred sudom, rekao je ako je izvještaj tačan, to će biti “prvo veće curenje informacija s Vrhovnog suda ikada”.

Protesti na ulicama Washingtona

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće izašli su na ulice Washingtona nakon vijesti da bi Vrhovni sud SAD-a mogao poništiti presudu iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike, prenosi Tanjug.

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politico objavio ovu informaciju, masa ogorčenih demonstranata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mjere za zaštitu prava na abortus, istovremeno osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom.

Pojavio se i manji broj aktivista protiv abortusa koji su pjevali i skandirali sa bubnjevima i gitarama, dok su im pristalice abortusa uzvraćale da je abortus sastavni dio zdravstvene zaštite.

Abortus je jedno od pitanja koja izaziva najveće podjele u američkoj politici i traje skoro pola stoljeća. (Agencije)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,