Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vratio se kući nakon što je proglašen mrtvim i kremiran

Preuzmite sliku

Jedan sredovječni čovjek koji je proglašen mrtvim prije četiri godine živ se vratio u svoje selo u Kini. Ma Jixiang je patio od mentalnih bolesti i bez traga je nestao 2009. godine.

Tek 2012. policija je pronašla tijelo za koje je DNK analiza pokazala da se “ne može isključiti mogućnost da neimenovano tijelo i Ma Jixiang imaju istog oca”. Porodica je kremirala tijelo i pepeo sahranili u selu u provinciji Hunan, a slučaj nestanka smatran je riješenim. Porodica je potrošila mnogo novca za spomenik i toteme oko groba kako bi ga “zmajevi, feniksi i dva zlatna lava čuvali u zagrobnom životu”.

Međutim, Ma se 22. decembra prošle godine na zaprepaštenje članova porodice, vrtio kući. Ispričao je da je bio kidnapovan i prodat ilegalnoj fabrici za proizvodnju cigala, gdje je radio kao rob. Radio je tri godine, a onda otpušten zbog zdravstvenih problema. Nekoliko mjeseci je bio beskućnik na ulicama Hengjanga, a kasnije je primljen u prihvatilište, u kom je za adresu prebivališta dao podatke o svojoj rodnoj kući. Policija je zatim kontaktirala mjesnu zajednicu koja je organizovala njegov povratak, pišu Nezavisne.

Nije poznato zašto ga je policija proglasila mrtvim, naročito zato što DNK analize nisu direktno potvrdile identitet žrtve. Porodica Jixianga osjeća se poniženom što je organizovala sahranu živog srodnika, što je veliki tabu u ruralnoj Kini. Osim toga, brinu se i za porodicu osobe koja i dalje počiva u njihovoj porodičnoj grobnici. “Njegova porodica ga vjerovatno traži godinama. Njemu je još gore jer je na drugom svijetu bez svog pravog imena”, kaže jedan od članova porodice. Inače, Ma je 7. februara posjetio “sopstveni” grob, kako bi obilježio četvrtu godišnjicu smrti nepoznate žrtve saobraćajne nesreće. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,