Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlasti SAD pozvale društvene mreže da ukinu naloge iranskih vlasti

Američko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Facebook, Instagram i Twitter da ukinu sve naloge predstavnika iranskih vlasti dok se ne uspostave internet veze u Iranu.

Iranci su više od sedmicu odsječeni od svijeta poslije skoro potpunog ukidanja internet veza koje su vlasti u Teheranu naložile zbog nasilnih demonstracija u zemlji.

“Taj režim je duboko licemjeran. Ukida internet, dok vlada i dalje koristi svoje naloge na društvenim mrežama”, izjavio je Brian Hook.

“Pozivamo naša preduzeća društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram i Twitter da ukinu naloge vrhovnog vođe Ali Hameneia, šefa diplomatije Mohammad Javad Zarif i predsjednika Hasana Rohanija dok ne vrate internet sopstvenom narodu”, dodao je Hook.

Nemiri su izbili 15. novembra nekoliko sati pošto je najavljena reforma subvencija goriva, koja predviđa i povećanje cijena goriva u kontekstu duboke ekonomske krizu kroz koju prolazi Iran.

Iranci su narednog dana ostali bez interneta, kako bi se spriječilo postavljanje video snimaka i poruka o neredima na protestima u kojima je stradalo pet osoba, kako su navele tamošnje vlasti, dok Amnesty International navodi da ih je stradalo više od 100.

Hook je rekao da iranski režim želi da sakrije broj mrtvih i tragediju na protestima širom zemlje. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje