Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlasti Južne Koreje tvrde da nema nikakvih dokaza o glasinama o smrti Kim Jong-una

Vlasti Južne Koreje tvrde da u Sjevernoj Koreji nema nikakvih neobičnih dešavanja koja bi potkrijepila glasine o navodnoj smrti sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘Zvanični Seul ima dovoljno obavještajnih informacija na osnovu kojih pouzdano možemo reći da u Pyongyangu nema neobičnih dešavanja koja bi išla u prilog glasinama o navodnoj smrti Kim Jong-una‘, kazao je južnokorejski ministar korejskog ujedinjenja Kim Yeon-chul.

Ističući da se radi o pouzdanim obavještajnim kanalima, ministar Kim nije želio otkriti detalje o informacijama koje posjeduje.

Spekulacije o zdravstvenim problemima Kim Jong-una aktuelizirane su nakon što se 15. aprila nije pojavio na obilježavanju 108. rođendana njegovog djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kima Il-sunga. Pozivajući se na neimenovane izvore, nekoliko medijskih kuća objavilo je kako je Kim Jong-un umro.

Sjevernokorejski lider posljednji put je viđen u javnosti 11. aprila kada je predsjedavao sastankom o pandemiji COVID-19. Informacije o broju koronavirusom zaraženih Sjevernokoreanaca nisu dostupne javnosti.

Pozivajući se na američke obavještajne izvore, televizija CNN ranije je objavila kako je zdravlje Kim Jong-una izuzetno ugroženo nakon operativnog kardiološkog zahvata.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump u kontekstu navodnih zdravstvenih problema Kim Jong-una kazao da je dobio “lijepu poruku“, što je zvanični Pyongyang negirao.

Portal koji prati dešavanja u Sjevernoj Koreji “38 North“ u subotu je objavio kako je Kim JOng-unov voz danima parkiran u njegovoj elitnoj rezidenciji na istoku zemlje. Isti izvor dalje navodi da to ne potvrđuje glasine o njegovoj smrti, ali da jasno ukazuje da neprikosnoveni lider Sjeverne Koreje danima nije napustio taj kompleks.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,