Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Indije donijela odluku o ograničenju izvoza riže

Preuzmite sliku

Indija je najveći izvoznik riže na svijetu koju prodaje u više od 150 zemalja, time će smanjene isporuke pojačati pritisak na cijene hrane koje već rastu zbog suše, toplotnih udara i rata u Ukrajini.

Ispodprosječna količina padavina u glavnim indijskim regijama koje proizvode rižu, kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Uttar Pradesh, potaknula je zabrinutost za proizvodnju. Indija je ove godine već zabranila izvoz pšenice i ograničila isporuke šećera, podsjeća Reuters.

Jučer je New Delhi potpuno zabranio izvoz lomljene riže, koju je skupina siromašnih afričkih zemalja, poput Senegala i Džibutija, uvozila za potrebe ljudske prehrane.

Najveći je kupac bila Kina koja je prošle godine uvezla 1.1 milion tona, a uglavnom je koristi za stočnu hranu. Vlada je danas uvela i 20-postotnu carinu na izvoz drugih vrsta riže, uz izuzetak djelomično kuhane (parboiled) i basmati riže.

Carine će utjecati i na bijelu i smeđu rižu, koje čine više od 60 posto indijskog izvoza, rekao je predsjednik udruge izvoznika All India Krishna Rao. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,