Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima su žene

Preuzmite sliku

Predsjednica Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) Ghada Fathi Waly izjavila je da su više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identificirane u posljednjih 15 godina žene i djevojčice, javlja Anadolu Agency (AA).

Navela je da su žrtve uglavnom izložene u svrhu seksualne eksploatacije. Waly je u video-poruci povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima ukazala na važnost digitalnih platformi u ljudskom životu i napomenula da online svijet, ne samo da daje pozitivan doprinos ljudima već također nudi neosporne mogućnosti kriminalnim formacijama.

“Trgovina ljudima je zločin koji iskorištava ranjivost, bespomoćnost i povjerenje. Trgovci ljudima koriste društvene mreže i druge online platforme da namame i iskoriste žrtve“, rekla je Waly.

Ukazala je na širok spektar koji napredne komunikacijske tehnologije nude trgovcima ljudima.

Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identificiranih u posljednjih 15 godina bile su žene i djevojčice“, rekla je Waly.

Objasnila je da sukobi i tenzije širom svijeta dovode ljude u očaj te da trgovci ljudima koriste ljude u nesreći obećanjem boljeg posla ili boljeg načina života. Napomenula je da online platforme treba kontrolisati naprednijim tehnologijama za zaštitu pojedinaca.

Waly je dodala da vlade, nevladine organizacije i IT kompanije trebaju sarađivati kako bespomoćni ljudi ne bi postali plijen trgovaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,