Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od 400 ljudi osvojilo loto na Filipinima, zakonodavci zahtijevaju istragu

Preuzmite sliku

Jackpot od 236 miliona pezuosa (4 miliona dolara) na lutriji podijeljen među rekordnim brojem od više od 400 dobitnika izazvao je nevjericu u filipinskom Senatu pa skeptični zakonodavci zahtijevaju istragu o rezultatima, piše CNN.

Izvlačenje Velikog lota koje je vodila vlada podiglo je raspravu u subotu kada je svaki od 433 dobitnika preuzeo 545.000 pezosa (9.200 dolara) u glavnoj nagradi sa pobjedničkim brojevima 9, 18, 27, 36, 45 i 54, prenosi Tuzlanski.ba.

“Postoji hitna potreba da Kongres zaštiti i osigura integritet loto operacija PCSO-a s obzirom na njihov doprinos vladinoj blagajni i privredi”, rekao je lider manjine u Zastupničkom domu Marcelino “Nonoy” Libanan u rezoluciji podnesenoj u donjem domu u utorak , izvijestio je CNN.

“Također moramo zaštititi nade i snove miliona Filipinaca koji svakodnevno podržavaju izvlačenje lota.”

Lutriju vodi Philippine Charity Sweepstakes Office (PCSO), vladina agencija pod Uredom predsjednika zadužena za prikupljanje sredstava za zdravstvene programe i dobrotvorne organizacije, navodi se na službenoj web stranici.

“Prirodna je pojava da postoje oni koji se klade na iste brojeve i da će mnogi pobijediti ako su oni izvučeni”, rekao je generalni direktor PCSCO-a Mel Robles na brifingu za novinare u nedjelju.

Na televizijskom brifingu u utorak, Robles je rekao da je identifikacija pobjednika u medijima pokazala da “nema osnova” za bilo kakvu sumnju u rezultat.

Kockanje je popularno na Filipinima, gdje ga reguliše država. Posljednjih godina, ova zemlja se zalagala za vodeće kockarsko središte u regiji, sa blistavim kockarnicama u Manili i offshore kladionicama koje se bore s kineskom enklavom Makao i Singapurom kako bi ciljale na rastuću srednju klasu Azije.

Slično lutriji u Sjedinjenim Državama, Evropi i Australiji, igrači Grand Lottoa biraju šest brojeva od 1 do 55. Svih šest brojeva igrača moraju odgovarati onima koje je izvukao operater lutrije da bi osvojili jackpot.

U julu 2019. lutrije su privremeno obustavljene na Filipinima kada je tadašnji predsjednik Rodrigo Duterte naredio istragu o korupciji.

Zabrana lutrije je ukinuta samo nekoliko dana kasnije, a predsjednički glasnogovornik je rekao da su lutrijske igre koje se upravljaju mašinama manje podložne lažnoj igri od drugih aktivnosti igara na sreću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,