Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Više od 1.500 Palestinaca u izraelskim zatvorima stupilo u štrajk glađu

Više od 1.500 palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima stupilo je u štrajk glađu.

Zatvorenici se žale na uslove u zatvorima, naročito u oblasti zdravstvene zaštite, posjeta, kvaliteta hrane te “nečovječnog postupanja prema zatvorenicima, ponižavanja, psihičkog i fizičkog mučenja”, saopšteno je iz Ambasade Države Palestine u BiH.

Početak štrajka glađu podudara se s Danom palestinskih zarobljenika, koji se svake godine obilježava 17. aprila, navodi se.

“Prebacujemo punu odgovornost izraelskoj vladi za život zarobljenika. Očekujemo od međunarodne zajednice, Ujedinjenih nacija i organizacija za ljudska prava da podrže zakonite i legitimne zahtjeve zarobljenika te da se s njima postupa kao sa zarobljenicima pod okupacijom”, dodaje se u saopštenju iz Ambasade.

Navodi se da je u izraelskim zatvorima i logorima više od 7.000 zatvorenika Palestinaca i Palestinki, među njima 600 u administrativnom pritvoru bez ikakve optužbe ili sudskog procesa. Bolesnih je 700, od toga 85 teško, dok je 20 ljudi provelo više od 25 godina u zarobljeništvu, neki i više od 37 godina.

Na doživotni zatvor je osuđeno 500 zarobljenika, muškaraca i žena, 200 mladih od 18 godina, među njima i 52 maloljetnice. Među zarobljenicima je i osam poslanika palestinskog Zakonodavnog vijeća, navedeno je u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje