Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više od 1.100 vojnika SAD-a zaraženo korona virusom

Preuzmite sliku

Pentagon je saopćio kako je broj zaraženih novim korona virusom među aktivnim pripadnicima vojske Sjedinjenih Američkih Država prešao 1.000 tokom vikenda.

Do ponedjeljka ujutro zaraza je potvrđena kod 1.132 aktivna američka vojnika, a u petak ih je bilo 978, , prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Zaraza je prisutna i u Nacionalnoj gardi Sjedinjenih Američkih Država, čija su 303 pripadnika pozitivna na novi korona virus.

U vojsci je najviše zaraženih u mornarici, 431, među kojima je više od 150 članova posade nosača aviona “USS Theodore Roosevelt”.

Zaražen kapetan nosača aviona

Među zaraženima je i komandant ovog nosača aviona Brett Crozier, koji je u oštrom pismu, a koje je procurilo u javnost, upozorio na opasnost za zdravlje svoje posade zbog korona virusa.

Agencije javljaju kako je on zbog toga i smijenjen prošle sedmice.

Oduzimanje komande nad brodom s posadom od oko 5.000 vojnika kapetanu Crozieru najavio je komandant američke ratne mornarice Thomas Modly, rekavši da je kapetan donio “jako lošu procjenu u trenutku krize, nepotrebno uznemirio članove porodice i potkopao lanac komande”.

Zaraza korona virusom potvrđena je u SAD-u kod približno 340.000 osoba, od kojih je umrlo više od 9.600. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,