Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće sigurnosti UN-a glasa o rezoluciji o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Preuzmite sliku

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasat će tokom dana o rezoluciji koju su izradili SAD i koja podržava prijedlog predsjednika Joea Bidena o prekidu vatre između Izraela i palestinskih boraca Hamasa u Pojasu Gaze.

SAD su finalizirale svoj tekst u nedjelju nakon šest dana pregovora između 15-članog vijeća. Nije odmah jasno da li će Rusija i Kina iskoristiti pravo veta za blokadu usvajanja nacrta.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za, i bez veta SAD, Francuske, Britanije, Kine ili Rusije.

Biden je 31. maja iznio ‘trofazni’ plan za prekid vatre koji je opisao kao izraelsku inicijativu. Neke članice Vijeća sigurnosti postavile su pitanje da li je Izrael prihvatio plan za okončanje borbi u Gazi.

Nacrt rezolucije pozdravlja novi prijedlog o prekidu vatre, koji je Izrael prihvatio, poziva Hamas da ga također prihvati, i “poziva obje strane da u potpunosti provedu njegove uslove bez odgađanja i bez uvjeta.”

Također se govori u detalje o prijedlogu i navodi da “ako pregovori traju duže od šest sedmica za prvu fazu, prekid vatre će trajati sve dok i pregovori traju”.

Vijeće je u martu zahtijevalo hitan prekid vatre i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Mjesecima su pregovarači iz SAD-a, Egipta i Katara pokušavali posredovati u prekidu vatre. Hamas tvrdi da želi trajno okončanje rata u Pojasu Gaze i povlačenje Izraela iz enklave, podsjeća Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje