Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Veliki broj smrtnih slučajeva usljed predoziranosti vojnika

Preuzmite sliku

Više od 15.000 američkih vojnika predoziralo se drogom u posljednjih pet godina, a u 332 slučaja registrovan je smrtni ishod, naveo je Pentagon u odgovoru na relevantno pitanje Kongresa SAD.

List “Rolling stone” objavio je da su podaci ove sedmice proslijeđeni petoro američkih senatora, predvođenih demokratama iz Massachusettsa Edwardom Markeyem i Elizabeth Varren.

Senatori su u septembru poslali pismo američkom ministru odbrane Lloydu Austinu, zahtijevajući podatke o slučajevima predoziranosti u vojsci, nakon što je “Rolling stone” objavio da je u 2020. i 2021. godini usljed predoziranosti preminulo 30 vojnika u Fort Braggu, glavnom štabu američkih specijalnih snaga u Sjevernoj Karolini.

“Gubitak jednog vojnika usljed smrtonosne predoziranosti je previše. Broj raste, usljed izvještaja o nekoliko stotina slučajeva predoziranosti u američkim vojnim bazama. Možemo i moramo da zaustavimo krizu predoziranosti u Americi”, izjavio je Markey.

Pentagon navodi da je fentanil odgovoran za više od većine smrtnih slučajeva. Zapravo, broj smrtnih ishoda zbog ovog sintetičkog opoida se više nego udvostručio od 2017. godine, nakon slične putanje sa ukupnom američkom krizom u vezi sa drogom, prenijela je “Russia Today”.

Prema podacima američke vlade, gotovo 107.000 civila preminulo je 2021. godine u SAD usljed predoziranosti, uključujući 71.000 slučajeva povezanih sa fentanilom.

Smrti od predoziranja u vojsci bile su paralelne sa smrtnim slučajevima kod civilnog stanovništva i na druge načine. Ukupno 96 odsto preminulih bili su obični vojnici, a ne oficiri, baš kao što se u ogromnoj većini civilnih slučajeva radi o ljudima bez fakultetske diplome. Ogromna većina pripadnika vojske koji su umrli od predoziranja drogom bili su bijelci mlađi od 33 godine.

“Rolling stone” navodi da su postojale visoke koncentracije predoziranja u bazama u kojima su smješteni vojnici pješadije, “Zelene beretke” i drugi elitni vojnici, te da to vjerovano nije slučajnost jer su te formacije “iznijele gotovo sav teret rata u Afganistanu i drugim zemljama u protekloj deceniji”. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,