Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija upozorava: Planira se postavljanja promoskovske figure na čelo ukrajinske vlade

Preuzmite sliku

Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo je predsjednika Rusije Vladimira Putina za planiranje postavljanja promoskovske figure na čelo ukrajinske vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova poduzelo je neobičan korak i imenovalo bivšeg ukrajinskog zastupnika Yevhena Murajeva kao potencijalnog kandidata Kremlja. Rusija je premjestila 100.000 vojnika blizu svoje granice s Ukrajinom, ali poriče da planira invaziju, dok britanski ministri upozoravaju da će se ruska vlada suočiti s ozbiljnim posljedicama ako dođe do napada.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss naglasila je u saopćenju da Rusija mora prekinuti kampanje agresije i dezinformacija i krenuti putem diplomatije.

“Kao što su Velika Britanija i naši partneri više puta ponavljali, svaki ruski vojni upad u Ukrajinu bio bi ogromna strateška pogreška s velikim troškovima“,  podsjetila je.

Rusija je ranije zauzela ukrajinski teritorij, kada je izvršila aneksiju Krima 2014. godine nakon što je ta zemlja zbacila njihova proruskog predsjednika, piše BBC.

Zapadne i ukrajinske obavještajne službe sugerirale su da bi se još jedna invazija ili upad mogao dogoditi početkom 2022. godine, nakon što su se ruske snage okupile na granici. Rusija je odbacila tvrdnje da planira bilo kakav napad, ali predsjednik Putin je uputio zahtjeve Zapadu tražeći od njih da se spriječi priključenje Ukrajine NATO vojnom savezu.

Također Rusija želi da NATO napusti vojne vježbe i prestane slati oružje u istočnu Evropu, jer takve poteze Rusija vidi kao direktnu prijetnju sigurnosti Rusije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,