Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija protiv korone: Počinje testiranje vakcina na životinjama u tajnoj naučnoj bazi

Preuzmite sliku

Razvoj cjepiva protiv koronavirusa bliži se kraju, jer će iduće sedmice u vladinoj tajnoj naučnoj bazi Porton Down započeti ispitivanja na ljudima i životinjama, piše Mirror,

Naučnici će testirati lijek, proizveden na Univerzitetu Oxford, na životinjama u bazi u Wiltshireu prije ispitivanja na ljudima sljedećeg mjeseca, prenosi Tuzlanski.ba.

Posljednjih godina ova se ekspertiza uspješno koristi u podršci razvoju cjepiva protiv ebole, licenciranog 2019. godine.

Istraživači Porton Down-a za javno zdravlje u Engleskoj (PHE) sarađivali su s kolegama na sveučilištima Liverpool i Bristol kako bi razvili „sintetički virus“ – tačnu kopiju stvarnog virusa za upotrebu u laboratoriji.

Ovo će im omogućiti strogu procjenu i testiranje cjepiva i tretmana koji uđu u kliniku.

Times izvještava da će  faza II započeti prije nego što se utvrde rezultati pokusa na životinjama, pošto kriza prelazi u svoju sljedeću, dramatičnu fazu.

Obično su potrebna veća ispitivanja faze III prije nego što se lijek klinički odobri. U hitnim slučajevima, međutim, takva probna cjepiva puštaju se prijevremeno za ključne radnike.

 • Dok se slučajevi i dalje povećavaju, premijer Boris Johnson najavio je da će primijeniti nove hitne mjere za borbu protiv koronavirusa – narediti zatvaranje pubova, barova, pozorišta i restorana širom zemlje.

  Koraci su uvedeni u nastojanju da se suzbije širenje virusa, pošto su stručnjaci upozorili da, iako je najnovija najava o vakcini dobra vijest, ona možda neće biti široko dostupna najranije sljedeće godine.

  Naučnici se nadaju da će vakcina – koja sadrži odjeljak genetskog koda od koronavirusa – obučiti tijelo za odbranu od napada virusa.

  Tim koji razvija vakcinu dobio je 500.000 dolara američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) kako bi potaknuo međunarodni odgovor na koronavirusno cjepivo i razvoj liječenja.

  Vlada je prethodno najavila 20 miliona funti za razvoj vakcine, dodeljenih CEPI, koji će dodjeliti značajna dodatna sredstva za podršku radu PHE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,