Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vatikan: Postoje tajne smjernice za svećenike koji postanu očevi

Vatikan je priznao prvi put postojanje tajnih smjernica za svećenike koji prekrše celibat i postanu očevi, ali Crkva odbija da ih objavi uz obrazloženje da je riječ o unutrašnjim pitanjima, piše Guardian.

Alessandro Gisotti, portparol Vatikana, rekao je za New York Times da je “osnovi princip”, dokumenta iz 2017. godine “zaštita djeteta”.

U dokumentu se zahtijeva od svećenika, koji je postao otac, da napusti Crkvu i preuzme odgovornost roditelja i da se isključivo posveti djetetu.

Gisotti je rekao da je taj dokument “samo za unutrašnju upotrebu”, a ne za objavljivanje.

Žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika iz cijelog svijeta okupiće se u Rimu ove sedmice gdje će održati protest uoči samita biskupa i drugih velikodostojnika Katoličke crkve o toj temi, koji je sazvao papa.

Iako je nepoznat tačan broj djece, čiji su očevi katolički svećenici, grupa “Coping International”, koja okuplja tu djecu ima 50.000 korisnika u 175 zemalja. Neka djeca su plod ljubavne veze dvoje ljudi, dok su druga plod silovanja ili seksualnog zlostavljanja.

Prema riječima Vincenta Doyle, sina svećenika i osnivača ove grupe, pitanje djece svećenika predstavlja “još jedan veliki skandal” sa kojim Crkva treba da se suoči.

“Ta djeca su svuda u svijetu”, rekao je on za New York Times.

Neki smatraju da Crkva treba da ukine celibat za svećenike jer je to jedan od faktora seksualnog zlostavljanja i odvraća ljude da postanu sveštena lica. U mnogim zemljama danas postoji potražnja za svećenicima upravo zbog celibata, tvrdi Guardian.

Papa Franjo je prošlog mjeseca rekao da je protiv ukidanja celibata kao viševjekovne tradicije Crkve. On je rekao da je celibat dar Crkvi. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,