Ponedjeljak, 10. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uživo: Hiljade Palestinaca u Gazi protestuju protiv izraelske aneksije

Preuzmite sliku

Deseci hiljada Palestinaca protestuju u Gazi protiv ideje Izraela da aneksira dijelove Zapadne obale. 

Okupljeni mašu palestinskim zastavama i uzvikuju slogane protiv Izraela, američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog mirovnog plana za Bliski istok.

Izraelska koalicija je odredila 1. jula kao prvi dan kad se smiju poduzimati koraci prema implementaciji aneksije.

No čini se kako još nije poduzet nijedan korak. Izraelski ministar za regionalnu suradnju Ofir Akunis kazao je kako će se to dogoditi kasnije u julu.

Među demonstrantima okupljenima u Gazi je i Jahija Sinvar, čelnik Hamasa koji vlada tim područjem.

Istakao je da će Palestinci i njihov otpor ugroziti Trumpov „dogovor stoljeća“.

Sa'di A'abed, glasnogovornik palestinskih frakcija koje učestvuju u protestu, tvrdi da „okupacija neće dugo uživati u miru“.

„Kao što su naši ljudi 1987. pokrenuli svoju revoluciju i intifadu, i ovaj put će iznenaditi okupatora i svijet u novom valu borbe koji nitko ne očekuje“, rekao je.

Aneksija bi za njih bila objava rata

Prva palestinska intifada započela je 1987. i završila 1993., dok je druga bila između 2000. i 2005. godine.

Naoružana frakcija Hamasa ove je sedmice upozorila kako bi aneksija dijelova Zapadne obale bila „objava rata“.

Izrael je Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem osvojio u Šestodnevnom ratu 1967., a Palestinci ta područja žele u svojoj budućoj državi.

I izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi kazao je ranije u srijedu da izraelska vlada vjerovatno neće danas predstaviti plan aneksije dijela Zapadne obale, iako je to datum koji je premijer Benjamin Netanyahu označio kao rok za raspravu o tom potezu. Plan predviđa aneksiju do 30 posto Zapadne obale.

Ashkenazi je član centrističke stranke Plavi i bijeli, koja je partner u vladi s Likudom Benjamina Netanyahua. Na pitanje o tome kada će biti predstavljen plan aneksije, čemu se žestoko protive Palestinci i dio svjetskih sila, Ashkenazi je rekao da se za daljnja pitanja treba obratiti Netanyahuu, što je, kako ocjenjuje Reuters, znak napuknuća odnosa u koaliciji. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,