Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uzbuna u Zalivu: Južna Koreja šalje elitnu jedinicu na Iran

Preuzmite sliku

Nakon što je Iran u ponedjeljak u Persijskom zalivu zauzeo tanker MT Henkok Kemi koji je plovio pod južnokorejskom zastavom, Južna je Koreja u Hormuški tesnac poslala je svoju renomiranu jedinicu za borbu sa gusarima.

Pripadnici Chenghaea prethodno su boravili u Adenskom zalivu, gde su južnokorejskim brodovima osiguravali siguran prolaz, piše CNN.

Jedinica Chenghaea, koju čine i pripadnici specijalnih vojnih jedinica, u Tjesnac je u utorak stigla na 5.000 tona teškom razaraču Choi Yong.

Elitna jedinica oformljena je 2009. godine i prva je južnokorejska vojna jedinica koja je specijalizovana za obračun s gusarima.

Područje delovanja jedinice prošle godine je prošireno te sada uključuje i Omanski i Persijski zaliv.

Do proširenja područja djelovanja došlo je nakon što su Sjedinjene Američke Države Južnu Koreju, svog saveznika, zamolile da im pomogne da održavaju sigurnost na morskom putu u regiji. Južna Koreja međutim, nije postala punopravna članice američke koalicije koja štiti taj morski put.

Prošle nedjelje došlo je do povećanja tenzija u Persijskom zalivu. Trećeg januara ove godine obilježena je godišnjica ubistva iranskog generala Qasem Soleimani koje je izveo SAD.

SAD je područje preletio sa svojim bombarderima B-52, a američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je nosaču aviona USS Nimitz naredio da ostane u Zalivu, uprkos tome što je bilo planirano da se vrati u američke teritorijalne vode.

Iran je potom u ponedjeljak zauzeo tanker MT Hankuk Čemi. Iz Irana su rekli da su brod zauzeli jer je “zagađivao” Persijski zaliv. Među civilnom posadom broda nalazi se i pet Južnokorejaca.

Seul je rekao da komunicira s Teheranom kako bi ishodio puštanje broda i svojih državljana.

Za sada se ne spominje mogućnost evakuacije istih koju bi preduzela jedinica Cheonghae, a Ministarstvo odbrane Južne Koreje drugim je južnokorejskim brodovima u regiji javilo da budu na oprezu.

Pripadnici Cheonghaea u toj su regiji 2011. godine izveli akciju spašavanja. Tada su se ukrcali na južnokorejski tanker kojeg su zauzeli gusari iz Somalije. Južnokorejski su komandosi ubili osam gusara, a zarobili njih petero. U akciji je oslobođena kompletna posada broda koja je brojala 21 osobu. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,