Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Usvojene nove sankcije protiv Moskve

Preuzmite sliku

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nove sankcije protiv Rusije i primorao predsjednika Donalda Trampa da zatraži dozvolu od poslanika prije nego što ublaži bilo kakve kaznene mjere.

Za sada nije poznato kada će usvojeni prijedlog zakona stići u Bijelu kuću, gdje Tramp treba da ga potpiše.

Prijedlog još mora da prođe glasanje u Senatu, u kojem se trenutno vodi burna debata o reformi zdravstvenog sistema uoči ljetnje pauze u radu.

Nove sankcije uvedene su zbog navodnog miješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine i potencijalne tajne saradnje Trampovog tima sa Moskvom.

Rusija je demantovala da je uticala na pobjedu Trampa na predsjedničkim izborima i da je imala kontakte sa članovima njegovog izbornog tima.

Bijela kuća je objavila da Tramp još nije odlučio da li će potpisati nove mjere. U slučaju njegovog odbijanja, poslanici imaju zakonsku mogućnost da glasanjem ponište njegov veto.

“Iako predsjednik podržava oštre sankcije protiv Sjeverne Koreje, Irana i Rusije, Bijela kuća preispituje prijedlog zakona iz Predstavničkog doma i čeka završni zakonski paket za predsjednika”, izjavila je portparol Bijele kuće Sara Senders.

Nove sankcije protiv tri države usvojene su sa 419 glasova “za” i tri “protiv”.

U prijedlogu zakona ukazuje se na postupke EU, čije članice zavise od ruskog gasa. Članovi Kongresa rekli su da su sankcije uobličene na način koji neće ugroziti Evropljane i energetski sektor. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje