Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uragan Roslyn prošao Meksikom, dvije osobe poginule

Preuzmite sliku

Tropska oluja Roslyn koja je u nedjelju stigavši na kopno na sjeverozapadu Meksika prerasla u uragan 3. kategorije, odnijela je barem dva života i oštetila kuće i prometnice.

“Utvrdili smo smrt jedne osobe u Rosamoradi”, rekao je Jorge Benito Rodriguez, tajnik za sigurnost države Nayarita, za javnu televiziju.

Služba za zaštitu građana i za požare objavila je poslije da je 80-godišnji muškarac smrtno stradao u padu teške konstrukcije u svom domu na otoku Mexcaltitanu.

U ponedjeljak u 2.00 sata po srednjoeuropskom vremenu Roslyn je bio 95 km udaljen od grada Torreona, na sjeveru zemlje, praćen vjetrom brzine 55 km/h. Tokom večeri trebao bi jenjati, navodi Nacionalni centar za uragane (NHC) u Sjedinjenim Državama.

Roslyn je u petak u nekoliko sati prerastao u uragan 4. kategorije, zbog čega su vlasti i stanovnici država Nayarita i Jalisca bili u stanju pripravnosti.

Uragan iznad 3. kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici (koja ih ima pet) smatra se “većom”, potencijalno katastrofalnom meteorološkom pojavom. Riječ je o prvom uraganu takve snage na Tihom oceanu ove godine.

Civilna zaštita država Nayarita i Jalisca (na zapadu), najpogođenijih uraganom, izvijestila je o materijalnoj šteti, nekoliko poplava, rušenju drveća i odronima.

Poplave “nisu toliko opasne”, rekao je ravnatelj civilne zaštite Nayarita Pedro Nunez.

Meksiko je s pacifičke i s atlantske strane svake godine na udaru tropskih ciklona, uglavnom između maja i novembra.

Krajem maja Agatha, prva ovogodišnja oluja na Pacifiku zahvatila je obalu države Oaxace, na jugu, gdje su bujice zbog jakih oborina odnijele 11 života u planinskim naseljima. U oktobru 1997. Paulina, 4. kategorije, poharala je meksičku južnu pacifičku obalu, pri čemu je poginulo više od 200 ljudi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,