Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uragan Ida stigao do Louisiane, ulice New Orleansa već su poplavljene

Preuzmite sliku

Uragan Ida stigao je na obalu Louisiane, ulice u dijelovima New Orleansa već su poplavljene. Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Ida je još uvijek uragan kategorije 4, s vjetrovima brzine više od 240 kilometara na sat, ali postoji mogućnosti da ojača do maksimalne pete kategorije u idućim satima.

Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa.

S obzirom na to da su stanovnici poslušali vlasti i evakuirali se iz svojih domova, na autocestama i ostalim prometnicama nastale su goleme gužve, a deseci hiljada stanovnika i dalje bježe iz te savezne države.

Uragan je prerastao u oluju kategorije 4, brzo se pojačavajući do stalnih vjetrova od 150 milja na sat, javlja Nacionalnom centru za uragane.

“Ekstremno opasno podizanje nivoa mora i katastrofalna šteta od vjetrova su neminovne kad uragan stigne do obale u narednih par sati”, upozorio je na Twitteru Nacionalni centar za uragane.

Guverner Louisiane John Bel Edwards kaže da će uragan Ida “biti vrlo ozbiljan test za njihove sustave nasipa”. Dodao je i da pandemija dodatno komplicira borbu s uraganom jer su im bolnice pune covid-pacijenata.

 • A man rides a bicycle in Bourbon Street at the French Quarter ahead of Hurricane Ida, in New Orleans, Louisiana, U.S. August 29, 2021. REUTERS/Marco Bello

  Ida opustošila Kubu

  Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima.

  Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 hiljada ljudi. Država ne planira evakuisati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata.

  Guverner Edwards kazao je ranije da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

  Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi.

  Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim stanicama.

  Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

  Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

  Regionalna cjena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,