Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: Svijet će se suočiti s još jednom pandemijom gripe

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da će se svijet neizbježno morati suočiti s još jednom pandemijom gripe i da je potrebno pripremiti se za potencijalne posljedice koje bi ona mogla prouzročiti, a pritom se ne smiju podcijeniti svi rizici koji idu uz tu bolest.

“Opasnost od pandemijske gripe uvijek postoji”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

“Moramo biti vrlo oprezni i spremni jer će troškovi velike epidemije gripe daleko nadmašiti svotu namijenjenu prevenciji”, poručio je Ghebreyesus.

Posljednja svjetska pandemija gripe koju je prouzrokovao virus H1N1 poharala je svijet 2009. i 2010. godine. Studije su pokazale da je tokom prve godine pandemije bila zaražena svaka peta osoba, a stopa smrtnosti je iznosila 0,02 posto.

Postoje razni tipovi virusa gripe koji se stalno mijenjaju, a svake se godine u sezonskim epidemijama širom svijeta zarazi oko milijarda ljudi.

Među njima je tri do pet miliona veoma teških slučajeva, što najčešće rezultira smrću između 290.000 i 650.000 zaraženih uslijed raznih komplikacija povezanih sa sezonskim gripama.

U sprečavanju nekih tipova gripe pomaže vakcinacija, zbog čega WHO preporučuje vakcinaciju svake godine.

Glavna dva cilja Svjetske zdravstvene organizacije su poboljšanje globalnih kapaciteta nadzora i brzo djelovanje. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,