Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UNICEF: Epidemija kolere na Haitiju najviše pogađa djecu

Preuzmite sliku

Kolera i pothranjenost uzrokuju sve veći broj smrti djece na Haitiju, upozorio je u srijedu UNICEF, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija (UN) dva od pet pacijenata oboljelih od kolere na Haitiju, ili 40 posto potvrđenih slučajeva, su djeca. Devet od deset slučajeva javlja se u područjima gdje djeca pate od akutne pothranjenosti.

“Na Haitiju trenutno postoji trostruka prijetnja životima djece – neuhranjenost, kolera i oružano nasilje. A, ponekad i sve troje zajedno”, rekao je Manuel Fontaine, direktor Kancelarije za hitne programe, tokom posjete Haitiju.

Naveo je da u samo nekoliko sati zbog dijareje i povraćanja dehidriraju i oslabe toliko da mogu umrijeti bez pravovremenog i adekvatnog liječenja.

“Kolera i pothranjenost su smrtonosna kombinacija, a jedno vodi do drugog”, istakao je Fontaine.

Od početka izbijanja kolere 2. oktobra, Ministarstvo zdravlja Haitija prijavilo je skoro 200 smrtnih slučajeva i više od 10.600 slučajeva sumnje na koleru u populaciji od 11 miliona ljudi.

Kriza i haos su se intenzivirali na Haitiju u posljednjih nekoliko sedmica nakon što su blokade kriminalnih grupa uzrokovale nestašicu hrane, vode i goriva, baš u trenutku kada se zemlja nosi s epidemijom.

Premijer Ariel Henry zatražio je od međunarodne zajednice vojnu pomoć u borbi protiv epidemije kolere i akcija kriminalnih grupa.

UNICEF apeluje na 27,5 miliona dolara humanitarne pomoći za zdravstvene usluge, vodu, higijenu, hranu i zaštitu za 1,4 miliona ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,