Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UNHCR: Iz Mijanmara u Bangladeš izbjeglo 73.000 Rohingya muslimana (FOTO)

Preuzmite sliku

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da je iz Mijanmara u Bangladeš od 25. augusta izbjeglo 73.000 Rohingya muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Obespravljena muslimanska manjina Rohingya, u mijanmarskoj pokrajini Arakan meta je novih napada mijanmarske vojske i budističkih militantnih grupa i primorana je da bježi u susjedni Bangladeš.

Regionalna glasnogovornica UNHCR-a u Bangladešu Vivian Tan saopćila je danas da je je kopnenim i pomorskim putem u Bangladeš do sada ušlo najmanje 73.000 Rohingya muslimana, a da desetine hiljada njih i dalje čekaju na mijanmarsko-bangladeškoj granici.

U novom valu napada na muslimanska sela u Arakanu, mijanmarska vojska i budistički militanti su od 25. augusta spalili desetine sela i ubili veći broj mještana.

Vlasti Mijanmara ne dozvoljavaju međunarodnim organizacijama pristup u Arakan pa precizni bilansi stradanja i posljedica napada na lokalnu muslimansku manjinu još nisu poznati.

Lokalne nevladine organizacije iz Arakana javljaju da je u napadima u proteklih nekoliko dana ubijeno najmanje hiljadu muslimana, a neki izvori govore čak i o više hiljada ubijenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,