Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN upozorava da klimatske promjene mogu povećati sukobe u svijetu

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da bi klimatske promjene mogle povećati nestabilnost, nasilje i sukobe u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zasjedanju na visokom nivou kojim je predsjedavao britanski premijer Boris Johnson, Guterres je skrenuo pažnju na činjenicu da su u posljednjih 10 godina zabilježene najviše temperature u historiji čovječanstva.

“Tamo gdje klimatske promjene isušuju rijeke, smanjuju žetve, uništavaju infrastrukturu i raseljavaju ljude, rizici od nestabilnosti i sukoba također se povećavaju”, upozorio je Guterres navodeći da će globalno zagrijavanje povećati krize.

Naglašavajući da je osam od 10 zemalja u kojima su ratovi i sukobi, pogođeno i klimatskim promjenama, Guterres je rekao da se više od 50 miliona ljudi bavi stočarstvom u zapadnoj Africi i regiji Sahel, te da su promjene na pašnjacima uzrokovale sve veće nasilje između pastira i farmera.

Guterres je kazao da je raseljavanje već počelo zbog klimatskih promjena širom svijeta. Pozvao je razvijene zemlje da ispune svoju obavezu da godišnje dodijele 100 milijardi dolara zemljama s niskim prihodima za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i za smanjenje emisije ugljika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,