Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN pozvao da se borba protiv pandemije ne pretvori u krizu ljudskih prava

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da se pandemija COVID-19 ubrzano pretvara u krizu ljudskih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi čovjek UN-a predstavio je izvještaj o kršenju ljudskih prava u jeku borbe protiv pandemije.

“Pandemija je otvorila put ekonomske i socijalne krize i ubrzano se pretvara u krizu ljudskih prava. Ne zaboravimo da je prijetnja virus, a nisu ljudi“, poručio je Guterres.

Ističući da ljudska prava nisu tema koja se može ostaviti po strani za vrijeme kriza, Guterres je kazao da čovjek mora biti u žiži svega.

On je kazao da je u jeku pandemije intenziviran govor mržnje, da su se na udaru našle nezaštićene grupe i da se poseže za strogim sigurnosnim mjerama.

“Intenzivirani su populizam i autoritarno vladanje, nazadovalo se u poštivanju nekih ljudskih prava i pod plaštom pandemije su uvedene represivne mjere. Vlade moraju biti transparentnije i osjetljivije nego ikada prije. Civilno društvo i sloboda medija su od ključne važnosti“, kazao je Guterres.

Guterres je također, kazao da sve uvedene mjere vanrednog stanja trebaju biti umjerene, nediskriminatorne, da imaju cilj i vremensku odrednicu.

“Pozivamo da se u jeku borbe protiv pandemije zaštite i ljudska prava“, poručio je Guterres.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje