Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN poziva na hitnu akciju spašavanja izbjeglica Rohinja

Preuzmite sliku

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija  (UNHCR) pozvala je danas na pokretanje hitne akcije spašavanja grupe izbjeglica Rohinja koje su prepuštene svojoj sudbini na brodu u moru južno od Mijanmara bez hrane i vode.

U apelu se navodi da je veliki broj izbjeglica na tom brodu bolestan ili opasno dehidriran, kao i da je, prema svemu sudeći, nekoliko njih preminulo, a da je poznato i da se pokvario motor na brodu.

„S obzirom na to da nam nije poznata tačna lokacija broda sa izbjeglicama alarmirali smo nadležne u relevantnim zemljama i apelovali da pokrenu hitnu akciju spašavanja ljudskih života”, navodi se u saopštenju Agencije za izbjeglice UN-a“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz obalske straže Indije dopisnik Reutersa je informisan da je utvrđena lokacija broda, da je on siguran, ali da se ne zna stanje u kojem su putnici. Rohinje su muslimanska manjina u Mijanmaru, u kojem većinu čine budisti, zbog čega su izloženi diskriminaciji i kršenju ljudskih prava.

Stotine hiljada većinski muslimanskih Rohinja izbjeglica žive u izbjegličkim kampovima u Bangladešu, otkako su bili prisiljeni pobjeći iz Mijanmara nakon brutalnih vojnih akcija iz 2017. godine.

Malezija, većinski muslimanska zemlja, bila je njihova omiljena destinacija. UNHCR je u toj zemlji registrovao 102.250 Rohinja izbjeglica, ali grupe za ljudska prava tvrde da ih je više. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,