Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

UN: Izumiranje pčela i leptira imat će nevjerovatne posljedice

Preuzmite sliku

Ne mislite puno ni o pčelama ni o leptirima? Vjerovatno ne, ali ako biste se morali odreći borovnica, jabuka, kafe koji ovise o bićima koja prenose pelud sa biljke na biljku, kaže The Christian Science Monitor, itekako biste se sjetili.

Prema izvještaju UN-a iz 124 zemlje, prijeteće izumiranje vrsta kao što su leptiri i pčele može potkopati stotine miliona usjeva. U vremenu smo kada te vrste odumiru i mora biti posljedica, kaže autor studije Simon Potts. Sa izumiranjem jednog od šest kičmenjaka kao što su ptice i dva od pet oprašivača kao pčele, kaže izvještaj, između 235 do 577 miliona dolara svjetskih usjeva hrane su upitne, prenosi Telegram.

Potrebne su jednostavne i jeftine promjene

Oko 35 posto svjetske proizvodnje ovisi o oprašivačima, piše NYT. Vrste izumiru zbog klimatskih promjena, štetnih pesticida koji ubijaju oprašivače i poljoprivrednika koji pokrivaju svaki komadić obradiva tla, a bez da ostave dio za divlje cvijeće koje privlači oprašivače i hrani ih.

Stručnjaci kažu da je relativno lako poduzeti neke male promjene. Ne bi se trebali koristiti štetni pesticidi i trebalo bi početi uzgajati kulture koje oprašivači vole. To su jednostavni i jeftini mehanizmi koji bi mogli preokrenuti trend izumiranja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,