Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

UN: Izbjeglice u Jemenu suočavaju se sa glađu zbog smanjene pomoći u hrani

Preuzmite sliku

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) naveo je da se milioni izbjeglica u Jemenu suočavaju sa sve većom glađu zbog smanjenja pomoći u hrani, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izbjegličke porodice u Jemenu suočavaju se sa sve većom glađu zbog smanjenja pomoći u hrani”, upozoreno je iz UNHCR-a.

Naveli su da više od polovine izbjeglica u Jemenu, tačnije oko četiri miliona ljudi, živi u područjima gdje je potrebna hitna pomoć u hrani.

UN je početkom mjeseca objavio da su neki od važnih programa humanitarne pomoći u Jemenu obustavljeni, a neki smanjeni zbog nedostatka sredstava.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.

U zemlji, koja proživljava jednu od najvećih humanitarnih i ekonomskih kriza u svijetu, pomoć je potrebna većini stanovništva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,