Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umro dječak iz Jemena čija majka zbog Trumpove zabrane nije smjela doći mu u SAD

Preuzmite sliku

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) objavilo je da je umro bolesni dječačić iz Jemena čijoj je majci nakon pravne borbe iznimno odobren ulazak u Sjedinjenje Države, inače zabranjen državljanima Jemena na temelju ukaza predsjednika Donalda Trumpa. 

Dvogodišnji Abdullah Hassan, koji je imao američko državljanstvo po ocu, bolovao je od rijetke genetske bolesti u terminalnoj fazi. Umro je u petak u bolnici Oaklanda u Kaliforniji.

Zbog Trumpovog dekreta joj više puta odbijena viza

Iako joj je sin bio hospitaliziran, Shaimi Swileh je nekoliko puta odbijena viza na temelju migracijskog dekreta Donalda Trumpa, koji ulazak u SAD zabranjuje državljanima šest, uglavnom muslimanskih zemalja, a među njima je Jemen.

Mediji su pratili tu aferu i nakon molbe djetetova oca pred kamerama, američku ambasadu u Kairu dopustilo je Shaimi Swileh ulazak u Sjedinjene Države kamo je konačno stigla 19. decembra do sina na umoru.

Abdullah je bolovao od bolesti mozga i otac ga je doveo na liječenje u bolnicu Benioff Children's Hospital u Oaklandu u Kaliforniji.

Republikanski milijarder je borbu protiv imigracije upisao među glavne teme svoje izborne kampanje i jednim od prioriteta svog mandata u Bijeloj kući. Sedmicu nakon stupanja na dužnost šokirao je svijet migrantskim ukazom, koji su njegovi protivnici proglasili “protumuslimanskom” mjerom.

Zbog tog ukaza vodila se duga pravna bitka da bi u siječnju Vrhovni sud konačno prihvatio revidirani tekst. Ukazom se američke granice zatvaraju za oko 150 miliona stanovnika Jemena, Sirije, Libije, Irana, Somalije i Sjeverne Koreje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,