Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Umro bivši papa Benedikt XVI.

Preuzmite sliku

Bivši papa Benedikt XVI. preminuo je u svojoj rezidenciji u Vatikanu u dobi od 95 godina, gotovo desetljeće nakon što je odstupio s dužnosti zbog narušenog zdravlja.

Vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina dok 2013. nije postao prvi papa koji je podnio ostavku nakon Grgura XII. 1415. godine. Benedikt je svoje posljednje godine proveo u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikana. “S tugom vas obavještavamo da je papa emeritus Benedikt XVI. preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu”, objavili su iz Vatikana u priopćenju.

Papinstvo obilježile teške optužbe na račun Katoličke crkve

Iako je bivši papa neko vrijeme bio bolestan, Sveta Stolica je priopćila da se njegovo stanje pogoršalo zbog starosti. U srijedu je papa Franjo apelirao na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj audijenciji u Vatikanu da svi “mole posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta“, za kojeg je rekao da je jako bolestan.

Papa Benedikt XVI., pravog imena Joseph Ratzinger, rođen je u Njemačkoj. Imao je 78 godina kada je 2005. postao jedan od najstarijih papa ikad izabranih. Tokom većeg dijela njegova papinstva Katolička crkva suočavala se s optužbama o desetljećima zlostavljanja djece.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su počinjene pogreške u rješavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Münchena između 1977. i 1982. godine. Kad je njemački kardinal Joseph Ratzinger 19. aprila 2005. u četvrtom glasovanju izabran za 265. papu postao je prvi poglavar Katoličke crkve iz Njemačke nakon devet i pol stoljeća.

Benedikt XVI. je bio prvi papa koji se odrekao dužnosti nakon 598 godina, čime je iznenadio i šokirao vjernike u svijetu, ali i svoj najbliži krug u Vatikanu. Pontifikat mu je službeno završio 28. februaru 2013. nakon sedam godina, deset mjeseci i devet dana. Prvo se na dva mjeseca povukao u papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu, a kasnije se skrasio u samostanu u Vatikanu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio opušten, umjeren i skroman, ali nepokolebljivo moralan. Ili kako je to opisao jedan kardinal, “ljubazan, ali tvrdoglav”. Drugi je kazao da je Ratzinger imao mnogo vještina, “ali upravljanje nije bilo među njima”. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,