Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnička kolekcija Paula Allena prodata na aukciji za rekordnih 1,6 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Aukcija umjetničkih slika i skulptura iz zbirke suosnivača Microsofta, Paula Allena, dosegla je rekordnih 1,6 milijardi dolara u dva dana, objavila je aukcijska kuća Christie's, prenosi AFP.

Uspješna aukcija u New Yorku, gdje je pet djela dosegnulo cijenu višu od 100 miliona dolara pojedinačno, bila je znak da tržište umjetninama nastavlja rasti uprkos globalnoj ekonomskoj nesigurnosti zbog rata u Ukrajini.

Rekordna brojka za aukciju umjetnina postavljena je u srijedu navečer s više od 1,5 milijardi dolara vrijednosti u prodaji umjetnina, stoji u saopćenju Christie's. Drugog dana prodaje u četvrtak postignuta je cijena od 116 miliona dolara.

– Kolekcija Paula G. Allena privukla je desetke hiljada posjetitelja u Christie's galerije širom svijeta, a sada je ušla u historiju, postavljajući rekord za najvrjedniju aukcijsku prodaju ikada – rekao je Guillaume Cerutti, izvršni direktor Christie's, u izjavi za medije.

Ukupno je zbirka uključivala “155 remek-djela koja obuhvaćaju 500 godina historije umjetnosti”, a sva su djela u ponudi prodana, stoji u sapćenju Christie'sa.

Umjetnička djela koja su probila granicu od 100 miliona dolara su: “Pozerke, zajedno (mala verzija)” (1888.) Georgesa Seurata, slika koju smatraju remek-djelom poentilizma, prodana je za 149,24 miliona dolara. Zatim slijedi “La montagne Sainte-Victoire” od Paula Cezannea (137,7 miliona dolara), “Voćnjak s čempresima” Vincenta Van Gogha (117,1 milion dolara), “Majčinstvo II” Paula Gauguina (105,7 miliona dolara) i “Brezova šuma” Gustava Klimta (104,5 miliona dolara).

Christie's, koji je pod kontrolom holdinga Artemis francuskog milijardera Francoisa Pinaulta, ranije je najavio da će sav prihod od prodaje biti doniran u dobrotvorne svrhe.

Američki milijarder Allen osnovao je Microsoft s Billom Gatesom 1975. godine, iako su se njih dvojica kasnije posvađali i otišli svako svojim putem.

Godine 2009. potpisao je “Giving Pledge”, obećanje da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe. Umro je 2018. godine.

Vrijednost ovosedmične aukcije srušila je prethodni rekord za umjetničku zbirku, koji je ranije ove godine postavila zbirka Macklowe od 922 miliona dolara u aukcijskoj kući Sotheby's.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje