Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ultraortodoksni Jevreji napali liberalnu grupu jevrejskih žena ispred Zida plača

Preuzmite sliku

Hiljade ultraortodoksnih Jevreja su danas pokušale da spriječe liberalnu grupu jevrejskih žena da se mole ispred Zida plača, što je izazvalo sukob s policijom.

Žene su se okupile da obilježe 30 godina Žena zida, grupe koja teži jednakosti vjeroispovijesti na najsvetijem mjestu na kojem Jevreji mogu da se mole, navodi AP.

Godišnjica se poklopila s Međunarodnim danom žena.

Žene su se obukle u odjeću koju nose vjernici, a ultraortodoksni Jevreji smatraju da se tako mogu odijevati samo muškarci. One su se takođe klatile moleći se dok su ih ultraotodoksni Jevreji muškarci pljuvali, gurali i vrijeđali.

Policija je pokušavala da ih u tome spriječi i uhapšen je jedan mladić jer je napao policajca.

Izraelska vlada je 2017. godine pod pritiskom ultraortodoksnih partija odustala od planova da se odredi dio za molitvu u kojem bi mogli da se mole i muškarci i žene.

Ispred Zida plača (Zapadnog zida kako ga zovu Jevreji) postoji veći dio za molitvu muškaraca i manji za žene.

Izraelski mediji navode da je velika grupa muškaraca došla da podrži žene, uključujući lidere izraelskih Konzervativnih i Reformskih jevrejskih pokreta.

Žene su održale glavnu službu ispred ženskog dijela Zida plača, a onda su krenule u drugi dio da čitaju Toru zajedno s muškarcima koji su došli u znak solidarnosti s njima. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: