Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ujedinjeni Arapski Emirati pomažu Kosovu

Preuzmite sliku

Predsednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Ternava i dr. Mirza As Saeg, šef kabineta ministra finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji je i član fondacije Al Maktoum iz Dubaija, održali su konferenciju za medije na kojoj je bilo reči o projektima koje UEA finasira na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ternava je zahvalio prijateljskoj državi UAE i njenom narodu na konstatnoj pomoći narodu Kosova u zadnjih 20 godina. Muftija je podsetio na pomoć koju su Ujedinjeni Arapski Emirati pružili albanskim izbeglicama za vreme bombardovanja u kampovima u Makedoniji i Albaniji, kao i u posleratnoj izgradnji Kosova.

Dr. Mirza As Saeg je istakao da je tokom dva predhodna dana delegacija UAE posetila mnoge opštine na Kosovu i obišla mnoge završene projekte, kao i mesta gde se planiraju budući projekti. On je istakao da se odnosi dve zemlje stalno unapređuju, a dokaz su dobri diplomatski i ekonomski odnosi dve zemlje.
Naveo je i dobru saradnju sa Islamskom zajednicom Kosova, koja prema svojim potrebama ukazuje na moguće projekte.

“Juče sam video tri projekta za koje postoji razložnost da ih podržimo, jedan vakuf za Islamsku zajednicu Kosova u Peći i dva projekta u Skenderaju. Nakon naših sastanaka sa rukovodstvom Skenderaja, predstavljeno je i nekoliko projekata u obrazovanju”, kazao je As Saeg.

Istakao je da je da je predviđen i projekat za osamostaljenje žena kroz organizaciju kurseva za krojačice.

“Ovaj projekat je za mene poseban, zato što će njime više od 50 žena postići samostalnost kroz samozapošljavanje u njihovim kućama. Mi smo spremni da kupujemo njihove proizvode koje one proizvedu”, kazao je As Saeg.

Obećao je i opremanje biblioteke Islamske zajednice Kosova sa 30 kompjutera.

Muftija Naim Ternava je istakao da je svaka pomoć važna, jer je Islamskoj zajednici za vreme komunističkog režima oduzeta imovina, a iz državnog budžeta Kosova ne dobija nikakva sredstva.

“Želim da pomenem izgradnju Fakulteta islamskih studija u Prištini koji su uradili Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i samo sedište Islamske zajednice. Verujem da su sada kada imamo i Ambasadu u Abu Dabiju stvorene nove mogućnosti da prezentujemo projekte Vlade Kosova i verujem da će naši prijatelji iz UAE biti spremni da realizuju te projekte koji su potrebni državi i narodu Kosova”, kazao je muftija Ternava.

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Kosovu boravi na poziv IZK-a, koja je u predhodna dva dana prisutvovala svečanom otvaranju zgrade Odbora IZ za Kamenicu, kao i objekat za potrebe Odbora IZ za Kačanik. Delegacija je posetila i Mališevo, Orahovac, Peć i Skenderaj. Takođe su odali počast u Memorijalnom kopleksu “Adem Jashari” u Prekazu, opština Skenderaj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje