Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšena supruga bivšeg šefa narko kartela

Preuzmite sliku

Emma Coronel Aispuro, supruga bivšeg šefa meksičkog narko kartela Joaquín Guzmána poznatog po imenu “El Chapo” uhapšena je u američkoj državi Virginia prema optužbama za krijumčarenje narkotika, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

Aispuro (31) ima američko-meksičko državljanstvo i optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD.

U sudskim dokumentima se navodi da je ona pomagala Guzmánu, koji je 25 godina bio lider narko kartela “Sinaloa” u njegovom bjekstvu iz meksičkog zatvora “Altiplano” kroz tunele 2015. godine.

  • Američke vlasti ističu da je ona planirala novo Guzmanovo bjekstvo iz zatvora nakon što je on ponovo uhapšen 2016. godine.

    On je trenutno u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem u američkoj državi Colorado.

    U februaru 2019. godine, Velika porota proglasila je Guzmánu krivim po svih deset tačaka optužnice, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i međunarodnu distribuciju kokaina i heroina, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja.

    Izručen je u SAD početkom 2017. godine kako bi se suočio sa optužbama. U sklopu dogovora sa Meksikom o izručenju, SAD su odbacile mogućnost smrtne kazne. (Agencije)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje