Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen zamjenik venecuelanskog opozicionog lidera Guaida

Preuzmite sliku

Venecuelanski obavještajci uhapsili su zamjenika lidera opozicije Juana Guaidoa, koristeći kamion za vuču kako bi odvezli njegovo vozilo, što je navelo američku vladu da upozori na “posljedice” ako ne bude pušten, javila je agencija Reuters.

Obavještajna agencija SEBIN uhapsila je Edgara Zambrana, potpredsjednika Narodne skupštine koja je pod nadzorom opozicije predvođena Guaidom. To je prvo hapšenje zvaničnika otkada je Guaido pokušao izazvati pobunu prošle sedmice kako bi srušio vladu predsjednika Nicolasa Madura.

Venecuelanski pro-Maduro konstituirana skupština odlučila je u utorak ukinuti imunitet koji je imao Zambrano i šest drugih političara kako bi na taj omogućili njihovo buduće procesuiranje, ali opozicija ne priznaje oduke te skupštine.

Vrhovni sud ranije ja osudio te političare za zavjeru, pobunu i izdaju, a po istim tačkama optužnice optužili su još tri opoziciona političara u srijedu.

Oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Venecueli koja sada ima sjedište u Washingtonu i iznijela stav da je proizvoljno pritvaranje Zambrana bilo “nezakonito i neoprostivo”.

– Maduro i njegovi pomagači direktno su odgovorni za sigurnost Zambrana i ako ga odmah ne oslobode, uslijedit će posljedice – napisala je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Pokušaj pobune prošle sedmice predvođene Guaidom, kojeg su SAD i druge zapadne zemlje priznale kao zakonitog šefa države, nije uspio zbaciti Madura, a u tom pokušaju nije uspio ni niz američkih sankcija protiv Madurove vlade. Maduro je osudio te događaje kao pokušaj državnog udara. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,