Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ugledna saudijska porodica poziva Zapad da pomogne zatvorenoj djeci

Preuzmite sliku

Zvaničnik koji je pobjegao u Kanadu nakon dolaska Mohammeda bin Salmana na vlast, kaže da su mu djeca zatvorena u martu, piše Al Jazeera Balkans.

Zapadne vlade moraju tražiti da njihov saveznik Saudijska Arabija pusti djecu bivšeg visokog saudijskog sigurnosnog dužnosnika koji je pobjegao u Kanadu, nakon što je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman preuzeo vlast prije tri godine, izjavila je porodica za Financial Times.

Djecu Saada Aljabrija – 20-godišnju kćer Sarah i 21-godišnjeg sina Omara, navodno su saudijske snage sigurnosti odveli u martu iz njihove kuće u Rijadu i od tada se za njih nije čulo, rekao je drugi sin Khalid Aljabri listu u izvještaju objavljenom u srijedu.

Bliske veze sa CIA i MI6

Kao visoki dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u 2000-im godinama, Aljabri je bio ključna osoba u borbi protiv Al-Kaide i imao je bliske veze s američkom Središnjom obavještajnom agencijom (CIA) i britanskim MI6.

Porodica je rekla kako saudijske vlasti žele da se 61-godišnji Aljabri vrati u kraljevinu jer je saveznik potencijalnih rivala moćnom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, koji je u zatvorio osobe percipirane kao protivnike u “antikorupcijskoj” kampanji u kojoj je mnogo uglednih Saudijaca posljednjih godina poslano u zatvor.

“Prošla su tri mjeseca i nema nikakvog odgovora Saudijske Arabije. Ne znamo jesu li mrtvi ili živi”, rekao je Khalid Aljabri za Financial Times o svojoj sestri i bratu.

Hapšenja je nazvao “politički motivisanim” te negirao da je njegov otac bio uključen u bilo kakve koruptivne aktivnosti dok je živio u Saudijskoj Arabiji.

‘Iskorišteni kao taoci’

List citira Tima Riesera, visokog pomoćnika za vanjsku politiku američkog senatora Patricka Leahyja, koji kaže da su članovi Kongresa “zabrinuti da su to dvoje mladih ljudi nestali nakon što su ih ugrabile saudijske snage sigurnosti”.

“Čini se da ih koriste kao taoce kako bi pokušali prisiliti oca da se vrati u Saudijsku Arabiju, gdje se o njegovoj sudbini može samo nagađati”, rekao je Rieser.

Progon princa Mohammeda zahvatio je desetke potencijalnih političkih rivala, pojedinaca optuženih za korupciju, aktiviste za ljudska prava i osobe koje ne predstavljaju vidljiv izazov za njegovo održanje na vlasti.

U martu su pritvoreni princ Ahmed bin Abdulaziz al-Saud, brat kralja Salmana i monarhov bratić, princ Mohammed bin Nayef.

Bin Nayef bio je Aljabrijev šef u ministarstvu unutrašnjih poslova i opisan je kao “bliska osoba od povjerenja”.

Svrgnut je kao prijestolonasljednik u junu 2017. do Mohammeda bin Salmana.

‘Prekidanje šutnje’

Analitičari kažu da su hapšenja istaknutih osoba upozorenje svim pripadnicima kraljevske porodice koji se protive de facto vladavini Mohammeda bin Salmana.

“Razlog (za porodicu kao metu) je Mohammed bin Salmanova percepcija mog oca kao prijetnje”, rekao je Khalid Aljabri.

“Trebale su nam tri godine da prekinemo šutnju, a razlog zbog kojeg smo šutjeli je služba moga oca”.

Aljabri je ranije pokušavao izvući svoju djecu iz Saudijske Arabije, ali vlasti su im zabranile putovanja te su tako su bile spriječene da napuste kraljevinu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje