Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ugasio stranicu: Osnivač berze kriptovaluta pobjegao s dvije milijarde dolara

Preuzmite sliku

Osnivač turske burze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobjegao iz zemlje s ukradenih čak dvije milijarde dolara.

Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tokom provjere pasošea. Vjeruje se da je pobjegao u Albaniju ili Tajland. Tužitelji u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova berza naglo ugasila u srijedu i Ozer pobjegao iz zemlje s ukradenim ulaganjima stotine hiljada investitora.

Ozerova firma sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti. Tržišni podaci od 17. aprila  pokazali su da je firma u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 miliona dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

U srijedu je Thodex iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije mogla pristupiti svojim računima na kojima drže više od dvije milijarde dolara. U priopćenju na web stranici firme navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi “bolje služila klijentima”.

Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan prije objave te izjave. Oguz Evren Kilic, advokat koji zastupa Thodexove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Thodexa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhitila 62 osumnjičenika.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prevare i osnivanja zločinačke organizacije. Navodno se radi o najvećoj prevari povezanoj s kriptovalutama.

U drugoj priopćenju objavljenom u četvrtak, Thodex je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošle sedmice otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Također, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen cyber-napadom koji je firmu koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije saopštio svojim investitorima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. aprila  zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske. Turska središnja banka rekla je da će zabrana početi vrijediti od 30. aprila Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,