Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uganda: Traktor se kretao bez svjetala, najmanje 40 poginulih

Preuzmite sliku

Najmanje 40 osoba je poginulo u saobraćajnoj nesreći na sjeveru Ugande u kojoj su učestvovali putnički autobus, traktor i kamion, saopćeno je iz Crvenog krsta.

Iz policije su prvo kazali da je broj žrtava 19, ali Crveni krst je na svojoj službenoj Twitter stranici objavio da je u nesreći „izgubljeno više od 40 života“, javlja DPA.

Ova nesreća se dogodila sinoć u blizini Kiryandongoa, oko 260 kilometara od prijestonice Kampala, rekao je portparol policije Emilian Kayima, dodajući da među poginulima ima i djece.

˝Autobus se ´zaletio´ u traktor i snažno ga udario, otkotrljao se i udario u kamion koji je prevozio pivo˝, kazao je Kayima u saopćenju i dodao da timovi za evakuaciju neumorno rade kako bi spasili povrijeđene, a organizira se i podrška spasilačkim službama.

Kayima nije saopćio koliko je osoba povrijeđeno.

Policija navodi da je za nezgodu kriv traktor koji se kretao bez svjetala, iako su također naglasili da se autobus brzo kretao.

Autobuske nesreće su česte na cestama u Ugandi i obično se za to krive prebrza vožnja, vožnja u pijanom stanju i tehnička neispravnost vozila. Preko 9.500 ljudi poginulo je na cestama u Ugandi od 2015. do 2017. godine, saopćili su iz Ministarstva transporta i dodali da se situacija pogoršava iz godine u godinu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje