Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ubijeni George Floyd u aprilu bio pozitivan na COVID-19

Preuzmite sliku

Afroamerikanac George Floyd, koji je 25. maja podlegao od posljedica policijskog nasilja u Minneapolisu, a aprilu je bio pozitivan na testu na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured za sudsku medicinu okruga Hennepin objavio je obdukcijski izvještaj u kojem je navedeno kako je uzrok smrti Georgea Floyda “srčani udar”, a objavljeni su i ostali detalji njegovog zdravstvenog kartona.

U izvještaju se navodi i to da je Floyd 3. aprila testiran na koronavirus te da je njegov uzorak bio pozitivan iako nije pokazivao bilo kakve simptome bolesti.
Istaknuto je kako su njegova pluća u momentu smrti bila zdrava, ali da je uočeno sužavanje nekih arterija između pluća i srca.

Osim naslova “uzrok smrti”, pod naslovom “ostali važni uvjeti” u izvještaju je navedeno kako je primjećeno trovanje fentanilom, jednom vrstom opijuma, kao i upotreba metamfetamina u posljednje vrijeme.

Brutalno hapšenje Floyda se dogodilo 25. maja u Minneapolisu i izazvalo je val masovnih protesta širom SAD-a na kojima demonstranti osuđuju policijsko nasilje i rasizam.

Floyd je uhapšen nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odvezli u bolnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,