Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UAE uveo kaznu od 5.500 dolara za lažne vijesti

Preuzmite sliku

Ministarstvo zdravstva i ostale medicinske institucije odgovorne su za objavljivanje ‘tačnih’ informacija o zdravstvu, rečeno je.

Ujedinjeni Arapski Emirati uveli su kaznu od 5.500 dolara za one koji šire informacije o korona virusu koje su u kontradikciji sa zvaničnim objavama.

Vlada zemlje, koja je uvela mjeru, navela je da su ministarstvo zdravstva i ostale medicinske institucije odgovorne za objavljivanje „tačnih“ informacija o zdravstvu i vodičima za naciju.

Obuzdavanje širenja glasina

‘Individualcima je zabranjeno da objavljuju, prenose ili učestvuju u kruženju zdravstvenih informacija koje su netačne, obmanjujuće ili koje nisu objavljene zvanično…, preko štampanih, audiovizualnih ili društvenih medija, ili pak preko internetskih stranica ili drugih načina prenošenja’, objavila je državna novinska agencija WAM, pozivajući se na direktivu vlasti.

Ova mjera, objavljena u subotu, čini se da cilja na obuzdavanje širenja dezinformacija ili glasina o epidemiji korona virusa, koji je u UAE-u usmrtio 37, te inficirao više od 6.300 osoba.

U odluci nije precizirano da li se mjere odnose i na novinare. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,