Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U više zemalja danas se obilježava prvi dan Ramazanskog bajrama (FOTO)

Preuzmite sliku

Muslimani u Saudijskoj Arabiji, Palestini, Egiptu, Indoneziji, Kataru, Iraku, Bahreinu, Afganistanu, Azerbejdžanu, Kini i još nekim zemljama danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, a džamije u gradovima tih zemalja bile su premale da bi primile sve vjernike na jutrošnjem bajram-namazu, pa su ulice i platoi oko džamija bili preplavljeni vjernicima, javlja Anadolu Agency (AA).

U kompleksu Kabe u Mekki jutros se okupilo više od dva miliona vjernika kako bi klanjali bajram-namaz, a imam Sheikh Salih bin Humeid je najoštrije osudio terorističke napade u svijetu, a posebno one koji su se prije dva dana desili u Medini u neposrednoj blizini Poslanikove džamije.

“Bombaški napad u najsvetijem mjesecu Ramazanu, u najsvetijem gradu Medini i na mjestu gdje je Allahov miljenik Poslanik je najveće zlo koje se može i zamisliti. To ne može izvesti niko ko je musliman, šiit, sunit, niti neko ko voli svoju domovinu i ljude uopće”, poručio je imam Salih.

Vjernici su se u i oko Kabe počeli okupljati već u ponoć, a lokalni izvori javljaju da je na bajram-namazu bilo znatno više vjernika od dva miliona koliko ih se okupilo nedavno na teravih-namazu za Lejletu-l-kadr.

Vlasti Saudijske Arabije jučer su saopćile da je danas prvi dan Ramazanskog bajrama, iako je u Turskoj, zemljama Balkana i još nekim dijelovima svijeta prvi dan Bajrama obilježen jučer.

I muslimani u Egiptu su jutro klanjali bajram-namaz, a imami su tokom bajramskih hutbi pozvali vjernike na solidarnost, mir i jedinstvo u borbi protiv kriza i problema u islamskom svijetu.

Prvi dan Ramazanskog bajrama danas obilježavaju i milioni muslimana u Indoneziji, Afganistanu, Iraku, Azerbejdžanu, Palestini, Kini, Kataru i još nekim arapskim zemljama.

Nekoliko desetina muslimana jutros je bajram-namaz klanjali i u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, a danas bajramuju i muslimani u drugim dijelovima Palestine, uključujući okupirani Pojas Gaze. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,