Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U svijetu bi uskoro moglo nestati 1500 jezika

Preuzmite sliku

U svijetu danas postoji oko sedam hiljada priznatih jezika, ali neki od njih uskoro bi zauvijek mogli nestati, pokazala je australska studija.

Po njoj, oko polovica jezika je u opasnosti, a 1500 bi do kraja stoljeća moglo u potpunosti nestati, prenosi Hina.

“Bez intervencije, gubitak jezika mogao bi se u 40 godina utrostručiti, uz gubitak jednog jezika mjesečno”, pišu autori.

Oni savjetuju donošenje nastavnih planova i programa koji podržavaju dvojezično obrazovanje i potiču kako ovladavanje autohtonim jezikom tako i korištenje regionalno dominantnih jezika.

Studija, koju je proveo Australski nacionalni univerzitet, objavljena je u online časopisu Nature Ecology and Evolution.

Istraživači su otkrili i neke neočekivane razloge koji prijete opstanku jezika, rekao je koautor Lindell Bromham. Među njima je primjerice dobro razvijena cestovna mreža.

“Utvrdili smo da što je više cesta koje povezuju ruralna područja s urbanim, sela s gradovima, viši je rizik da će jezici biti ugroženi. Čini se kao da ceste pomažu dominantnim jezicima da pregaze manje jezike”, rekao je Bromham.

“Kada se jezik izgubi, ili ‘spava’ kako mi znamo reći za jezike koji se više ne govore, gubimo puno ljudske kulturne različitosti”, istaknuo je Bromham. “Svaki je jezik briljantan na svoj način”.

Mnogi od jezika za koje se pretpostavlja da će nestati do kraja stoljeća još uvijek su u upotrebi, kažu stručnjaci.

“Dakle još postoji šansa da se podupru zajednice kako bi se revitalizirali autohtoni jezici i kako bi ih se ojačalo za buduće generacije”, pojasnio je Bromham.

UNESCO je proglasio sljedećih deset godina (2022.-2032.) decenijom autohtonih jezika čime želi zaštititi lingvističku različitost i ojačati prava ljudi iz jezičnih manjinskih zajednica.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,