Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Saudijskoj Arabiji nići će futuristički grad za milion stanovnika

Preuzmite sliku

Saudijski prijestolonasljednik u nedjelju je predstavio planove za izgradnju grada bez ugljika u NEOM-u, prvom velikom građevinskom projektu poslovne zone vrijedne 500 milijardi dolara izgrađene s ciljem diverzifikacije ekonomije najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Princ Mohammed bin Salman, u jednom od rijetkih televizijskih pojavljivanja, rekao je da će se grad pod imenom “Linija” (The Line), prostirati na više od 170 km i moći će primiti milion stanovnika u sklopu “urbanog razvoja bez ugljika koji će napajati 100% čista energija”.

Projekat uključuje “grad s milion stanovnika koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvat će 95 posto prirode, bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova”, objasnio je Bin Salman, prenosi agencija Reuters.

Grad za pješake imat će škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prijevoz.

Futuristički grad

“Zašto bismo žrtvovali prirodu radi razvoja?”, rekao je princ Mohammed. “Moramo transformirati koncept konvencionalnog grada u futuristički.”

Princ je kasnije rekao novinarima u sjeverozapadnom gradu Al Ula da je projekat zaključak trogodišnje pripreme, dodajući da će njegova infrastruktura koštati od 100 do 200 milijardi dolara.

“Okosnica ulaganja u ‘Liniju’ biće sredstva koja NEOM-u pruža saudijska vlada te sredstva PIF-a ie lokalnih i globalnih investitora u iznosu od 500 milijardi dolara tokom 10 godina”, dodao je princ.

Kraljevski suvereni fond bogatstva, Javni investicijski fond (PIF), glavni je investitor u NEOM, visokotehnološki projekat na Crvenom moru. Projekat se prostire na ukupno 26.500 kvadratnih kilometara, ima nekoliko zona, uključujući industrijsku zonu i logistička područja, a završetak radova planiran je za 2025.

Diverzifikacija ekonomije

Bilo je malo najava u vezi s NEOM-om otkako ga je de facto vladar princ Mohammed najavio uz veliku pompu 2017. godine kao stup svog plana Vision 2030 za oslobađanje Saudijske Arabije od oslanjanja na prihode od sirove nafte.

Najavljeno je da će gradnja započeti u prvom kvartalu 2021. godine i da se očekuje da će grad doprinijeti 48 milijardi dolara bruto domaćem proizvodu kraljevine i stvoriti 380.000 radnih mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje