Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u ukinuta zabrana fudbalerima da kleknu tokom intoniranja himne

Preuzmite sliku

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ukinuta je odluka kojom je fudbalerima bilo zabranjeno da kleknu na koljena tokom intoniranja himne prije utakmica, kako bi tim potezom odali počast Georgeu Floydu (48), nenaoružanom Afroamerikancu koji je 25. maja umro prilikom policijskog hapšenja u Minneapolisu u američkoj državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Fudbalskog saveza SAD-a navodi se da se ukida odluka kojom se od igrača traži da stoje tokom intoniranja državne himne.

Navodi se kako je ova odluka, donesena 2017. godine, bila pogrešna.

Rukovodstvo Američke fudbalske lige (MLS) podržalo je prethodno proteste koje fudbaleri izvode tokom intoniranja himne SAD-a pred početak utakmica. Iz MLS-a su saopćili da se mora poštovati pravo govora i pravo na demonstracije.

“Podržavamo fudbalere i službenike lige koji klečeći na koljenima tokom intoniranja himne ili na drugi način mirno demonstriraju“, poručili su iz MLS-a.

SAD je poprište masovnih protesta zbog brutalnog hapšenja nakon kojeg je preminuo tamnoputi George Floyd, a protestima se pridružila i sportska javnost širom SAD-a, ali i drugih zemalja.

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) pozvala je članice i klubove da ne kažnjavaju fudbalere koji mirnim demonstracijama podrže američke proteste zbog policijskog nasilja i rasizma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,