Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u uhapšen presuđeni ratni zločinac: Odsjekao ruku i ubio Hrvata jer se rukovao s Tuđmanom

Preuzmite sliku

Jučer je u Sjedinjenim Američkim državama uhapšen Jugoslav Vidić, koji je u Hrvatskoj osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ratnih zločina u Petrinji, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Vidić je kao pripadnik Crvenih beretki u septembru 1991. godine ubio svog bivšeg kolegu Stjepana Komesa jer se rukovao sa tadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom. 55-godišnji Vidić je 1998. godine na sudu u Sisku osuđen na 20 godina zatvora, prenosi Jutarnji list.

Zločinac Vidić je izdvojio Komesa iz grupe radnika Mesne industrije “Gavrilović” te mu “oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta”, nakon čega je ubrzo preminuo, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku. Tijelo Stjepana Komesa je kasnije pronađeno u masovnoj grobnici.

Vidić je američkim vlastima kazao da je služio vojsku samo od 1988. do 1989. u JNA, ne navodeći da je bio pripadnik vojske tzv. Srpske Krajine od 1991. do 1995. godine. Vidić je lagao da nikada nije bio optužen za kršenje zakona te da nikada nije učestvovao u ubistvima.

Jugoslav Vidić je iz Hrvatske pobjegao nakon operacije Oluja, a u SAD je otišao 1999. godine sa statusom izbjeglice. Državljanstvo SAD-a je dobio 2005. godine, a zbog laganja vlastima prijeti mu kazna zatvora do 15 godina.

“On je ratni zločinac i lagao je FBI-ju o tome. Vjerujemo da bi pobjegao kad bi ga pustili iz pritvora”, rekao je tužitelj Jerome Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Nakon dolaska u SAD Vidić je radio u supermarketu, a nakon toga i u lokalnoj mesnici. Tu je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu.

Kasnije je otvorio kompaniju Jugo‘s Inc u Ohiu koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. godine su otkrile da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju pa mu je oduzeta dozvola.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje