Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u prošle sedmice 15.000 umrlih, najveća smrtnost od aprila

Preuzmite sliku

U Sjedinjenim Državama prošle sedmice je od posljedica Covida-19 umrlo 15.000 ljudi, što je najveći broj umrlih u jednoj sedmice od aprila mjeseca, a zdravstveni dužnosnici upozorili su da najgore tek dolazi, izvještava Reuters.

Broj novih slučajeva koronavirusa popeo se za 19 posto na 1,4 miliona u prošloj sedmici, nakon pada koji je registriran sedmicu prije, jer su mnogi centri za testiranje bili zatvoreni tokom praznika Dana zahvalnosti.

Rhode Island i Indiana imali su najveći broj novih slučajeva koronavirusa po stanovniku, na svakih 100.000 stanovnika dijagnosticirano je više od 700 novozaraženih.

Vladini i zdravstveni dužnosnici upozorili su da će sljedećih sedmica i mjeseci slučajevi novih infekcija i smrtni slučajevi rasti još više zbog onih koji putuju i okupljaju se s porodicom, suprotno savjetima zdravstvenih stručnjaka.

“Mislim da će januar biti užasan jer će se na val za Dan zahvalnosti nadovezati božićni, i nastat će supersilni val”, rekao je dr. Anthony Fauci, glavni nacionalni stručnjak za zarazne bolesti, za Newsweek.

Južna Dakota i Sjeverna Dakota bile su vodeće po smrtnosti srazmjerno broju stanovnika prošle sedmice.

Što se tiče ukupnog broja smrtnih slučajeva, Texas i Illinois su imali najviše, svaka država zabilježila preko 1.200 umrlih.

Širom Sjedinjenih Država, 10,5 posto testova je prošle sedmice bilo pozitivno na virus, u odnosu na 9,8 posto sedmicu ranije, prema podacima The COVID Tracking Project.

Od 50 država, 34 su imale pozitivnu stopu testa od 10 posto ili više. Najviše su stope imale Iowa i Idaho s 52 posto, i Južna Dakota s 50 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra pozitivne stope testova iznad 5 posto zabrinjavajućima jer ti procenti sugeriraju da u zajednici ima slučajeva koronavirusa koji još nisu otkriveni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,