Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U prilogu sjevernokorejske televizije Kim kao James Bond

Preuzmite sliku

Sjevernokorejska televizija emitovala je prilog o probi novog tipa interkontinentalne balističke rakete koji je Kim Jong-un a i njegovu svitu predstavio kao superheroje.

Pomenuto lansiranje rakete dogodilo se u četvrtak, ali je državna televizija o tome izvijestila dan kasnije. To inače nije neobično u Sjevernoj Koreji, ali prilog koji je emitovan je po mnogo čemu neobičan.

Umjesto izvještaja u kom bi spikerka pročitala odobren tekst, ovog puta je Kim prikazan kao James Bond koji dramatično gleda na sat, uz usporene ili ubrzane sekvence dok šeta sa zvaničnicima.

Inače, projektil koji je lansirala Sjeverna Koreja je Hwasong-17, novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM),

Riječ je o raketi koja je prvi put predstavljena na vojnoj paradi 2020. godine na kojoj je njena veličina, koja se opisuje kao kolosalna, iznenadila i iskusne analitičare.

Ovo je prvo lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila Sjeverne Koreje od 2017. godine, što predstavlja kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a.

Podaci o letu navode na zaključak da je projektil letio više i dalje od bilo kog prethodnog testiranja, prije nego se srušio u more zapadno od Japana. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,