Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U poplavama u Pakistanu poginulo1.265 ljudi, među kojima 441 dijete

Preuzmite sliku

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama u Pakidtanu nastavio je da raste u subotu s 57 novih žrtava, među kojima je i 25-ero djece, dok se vlasti suočavaju s operacijama potrage i spasavanja obima bez presedana.

Tijelo na visokom nivou uspostavljeno da koordinira spasilačke napore sastalo se u Islamabadu u subotu po prvi put, pod predsjedavanjem premijera Shehbaza Sharifa kako bi se suočilo s posljedicama katastrofe.

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 miliona ljudi, i u katastrofi je poginulo najmanje 1.265 ljudi, među kojima i 441 dijete. Poplave, uzrokovane klimatskim promjenama, još se šire.

Obim smrtnosti među djecom povećao je brige. U petak je agencija UN-a za djecu (UNICEF) saopćila da postoji rizik od još više smrtnih slučajeva djece zbog zaraznih bolesti nakon poplava.

U Pakistanu su poplave zahvatile trećinu zemlje, a prethodila su im četiri toplotna vala i šumski požari, rekao je čelnik državne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama na sastanku na visokom nivou, naglašavajući posljedice klimatskih promjena u toj zemlji južne Azije.

– Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan. Nismo imali proljetnu sezonu, suočavali smo se s četiri toplotna vala koji su izazvali požare velikog obima širom zemlje – poručio je čelnik Nacionalne agencije za suočavanje s prirodnim katastrofama, general pukovnik Akhtar Nawaz, na brifingu najvišeg državnog čelništva, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,