Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U policijskoj akciji uhapšeno na stotine kriminalaca zahvaljujući aplikaciji FBI

Preuzmite sliku

Policijske službe više zemalja uhapsile su stotine kriminalaca širom svijeta u okviru trogodišnje operacije u kojoj je korištena aplikacija koju je napravio američki Federalni istražni biro (FBI).

Australija, Novi Zeland i FBI su od 2018. godne koristili aplikaciju sa enkripcijom „Anom“ da bi pratili aktivnosti organizovanog kriminala, prenio je BBC.

Akcija je rezultovala hapšenjima u vezi sa trgovinom drogom u 18 zemalja Azije, Severne i Južne Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da je ova operacija „prekretnica“ i da je globalno nanela udarac kriminalnim bandama.

Policije Australije i Novog Zelanda su među prvima koje su objavile informacije o ovoj operaciji. FBI i Europol predstaviće svoje izvještaje tokom dana.

Vlasti navode da je aplikacija „Anom“ za razmjenu poruka bila popularna među pripadnicima kriminalnih bandi.

Uređaji sa ovom aplikacijom distribuisani su u kriminalnom svijetu, a policajci su mogli da čitaju milione poruka u „realnom vremenu“ u kojima su opisivani planovi o ubistvima, uvozu droge i ostalim krivičnim djelima, prenose australijski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,