Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U pojasu Gaze otkriveno rimsko groblje staro 2.000 godina

Preuzmite sliku

Rimsko groblje staro 2.000 godina koje sadrži najmanje 20 kitnjastih grobova otkriveno je u blizini obale na sjeveru Pojasa Gaze, dok je ministarstvo za starine to nazvalo najbitnijim lokalnim otkrićem u protekloj deceniji.

Gaza je bogata antikvtitetima jer je bila bitna trgovinska tačka u brojnim civilizacijama koje sežu do starih Egipćana i Filistinaca opisanih u Bibliji, kroz Rimsko carstvo i krstaške ratove. Među ruševinama otkrivenim na toj teritoriji nalaze se i one iz vremena Aleksandra Makedonskog i invazije Mongola.

Samo dva groba otvorena

Dvadeset rimskih grobova otkriveno je do sada, i očekuje se da timovi ukupno lociraju 80 grobova na groblju površine 50 kvadratnih metara. Samo dva groba su otvorena, od kojih je jedan sadržavao skeletne ostatke a drugi glinene posude.

Zbog oblika grobova i relativno ornamentiranih dekoracija, oni vjerovatno pripadaju “visoko rangiranim ljudima” u Rimskom carstvu iz prvog stoljeća, saopštio je Jamal Abu Rida, generalni direktor ministarstva turizma i antikvtieta u Gazi. Za razliku od muslimanskih grobova iz kasnijih perioda okrenutih prema sjeveru li jugu, rimski grobovi okrenuti su prema istoku ili zapadu, kazao je.

Imali smo nekoliko otkrića u prošlosti, ali je ovo najbitnije arheološko otkriće u proteklih deset godina“, izjavio je Abu Rida.

To područje je zatvoreno za novinare i javnost dok se lokacija organizira i osigura za posjetioce, saopštilo je ministarstvo.

Francuski tim eksperata

Lokaciju, koju nadzire francuski tim eksperata, pronašao je tim građevinskih radnika koji je radio na projektu gradnje stambenih zgrada uz egipatsko finansiranje. Kada su naišli na velike drevne cigle s groblja, oni su zaustavili rad i pozvali su arheologe. Gazom upravlja palestinska naoružana grupa Hamas, koja je vodila četiri rata s Izraelom od 2008., prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,